Dekoracja potraw

Barwniki spożywcze są nieocenioną pomocą podczas dekorowania ciast, lukru i kremów do różnego rodzaju wypieków. Z powodzeniem można używać ich także do barwienia soków i koktajli.

Barwniki syntetyczne
W sprzedaży można znaleźć tak zwane barwniki syntetyczne. Dostępne są w formie płynu, żelu lub proszku. Wszystkie te rodzaje można stosować do dekorowania potraw. Różnią się one intensywnością kolorów. Najłatwiej uzyskać pożądany efekt za pomocą barwników w proszku, natomiast najsłabsze są te w formie płynu. Przy zakupie odpowiednich barwinków należy zwrócić uwagę na to, czy nie są przeznaczone do jajek – wówczas będą miały lekko słonawy posmak, przez co nie nadają się do dekorowania na przykład słodkich wypieków.

Barwniki naturalne
Potrawy można dekorować także za pomocą barwników naturalnych. Przy ich użyciu nie można jednak uzyskać zbyt intensywnego koloru – będzie on raczej blady, przygaszony. Na przykład chcąc zabarwić coś na delikatną czerwień – można wykorzystać sok z buraka, malin lub kilka kropli soku z granatu. Żółtawy odcień natomiast można uzyskać za pomocą kurkumy lub szafranu. Przykłady można oczywiście mnożyć.

Podsumowując, syntetyczne barwniki spożywcze (https://www.aledobre.pl/397,Dekorowanie_ciast_i_tortow_Barwniki_kolorowe_cukry_posypki_perly_marcepan_inne_dodatki/2-98,Barwniki_kolorowe_cukry_posypki_perly_marcepan_inne_dodatki/) – zarówno te w postaci proszku czy żelu, jak i te w formie płynu, świetnie sprawdzają się jako dekoracja różnego rodzaju potraw. Można także zastosować naturalne barwniki pozyskane z owoców, warzyw czy przypraw, jednak należy pamiętać, że wówczas uzyskany kolor nie będzie intensywny.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Gotowanie i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz