Coraz więcej osób przekonuje się do domowego wyrobu własnych wędlin. Można już mówić o modzie na autorskie wyroby wędliniarskie bez konserwujących dodatków chemicznych. Przygotowanie szynki wieprzowej, drobiowej lub schabu czy karkówki nie jest tak trudne i czasochłonne jak nam się często wydaje. Posiadając kilka praktycznych akcesoriów, z łatwością poradzimy sobie z tym wyzwaniem.
Co potrzebujemy, aby przyrządzić smaczną, soczystą szynkę?
Szynkowar, termometr z sondą oraz przyprawy to wystarczy, aby przygotować pyszną, soczystą szynkę, która jest o wiele zdrowsza niż te kupowane w sklepach. W większości marketów z akcesoriami kuchennymi lub w sklepach internetowych szynkowar w różnych wersjach jest dostępny bez problemu. Wystarczy wybrać odpowiedni dla nas model. To praktyczne naczynie umożliwi nam przyrządzenie smacznej parzonej wędliny, jeśli nie mamy warunków do wędzenia.
Jak to działa?
Zapeklowaną i przyprawioną odpowiednio wcześniej szynkę, wkładamy do stalowego naczynia, zamykamy i dociskamy specjalnym wieczkiem ze sprężyną. Następnie umieszczamy szynkowar w garnku z wodą i parzymy około półtorej godziny systematycznie sprawdzając, aby temperatura nie przekroczyła osiemdziesięciu stopni. Po odparzeniu studzimy i gotowe. Mamy rewelacyjną, zdrową i przyprawioną tak, jak lubimy szynkę.
Zakup szynkowara to z pewnością krok do lepszego odżywiania, co sprzyja zdrowiu i lepszemu samopoczuciu.